Hva betyr årsvarmefaktor – SCOP?

Årsvarmefaktoren beskriver varmepumpens evne til å spare energi gjennom hele året.

En varmepumpe leverer mer varme enn den bruker i strøm, fordi den henter varme fra omgivelsene. Hvor mye mer varme den avgir, avhenger blant annet av temperaturen ute. Derfor er det vanlig å se på forholdet mellom avgitt varmeenergi og tilført strøm i løpet av et år. Det kalles årsvarmefaktor/ SCOP.

SCOP – forholdet mellom tilført energi og avgitt varmeenergi

Teoretisk årsvarmefaktor (Seasonal Coefficient of Performance) finner du på energimerket. SCOP er beregnet ut fra fabrikkdata. Den angir hvor mye mer varme en varmepumpe i beste fall kan levere, sammenlignet med hva den bruker i strøm. I praksis kan det være vanskelig å oppnå like høye tall i virkeligheten.

Dobbelt så høy årsvarmefaktor betyr ikke at du sparer dobbelt så mye strøm sammenlignet med tidligere oppvarming. Med årsvarmefaktor på 3 kan du i beste fall spare 67% strøm med varmepumpen, sammenlignet med å bruke strøm til oppvarming. Med årsvarmefaktor på 6 kan du spare inntil 83 %. Det sier altså noe om det teoretiske potensialet for energisparing, og jo høyere SCOP-verdi jo høyere potensial.

Send oss en melding hvis du ikke fant svar på dine Spørsmål

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Checkboxes